Summering av 2009 - Pideli - Pi

Året började riktigt bra. Första tävlingen kom jag och Pi tvåa i msvb och 4a i LA. vi var alltså då klara för MSV A. Det såg ut som att det skulle bli ett riktigt bra år. Men Pi stannade i den andra starten som var Msvb. Tävlingen efter blev det en placering i La men hon stannade igen i Msv B. vi bestämde då för att hoppa lite lågt vilket vi också gjorde. Valde att starta 2 st LB på två tävlingar. Där vann vi båda gångerna stilhoppningskvalen till Mountain horse och var placerad i dom andra klasserna med. Sedan gjorde vi vår debut i MSVA. hon var riktigt fin i de andra klasserna och vi starta msva. Hon kändes riktigt ärlig och possitiv men vi stannade ut oss (vilket inte alltid är så hemskt som det låter). Sedan blev det vår första stora tävling tillsammans.

Ett meeting i Norrköping. Den bästa helgen någonsin. Felfri i alla klasser förutom MSV A där vi fick ett skit pet. Vi tog även poäng i ridsport ponny cup. Resten av året fortsatte precis såhär. RAKT UPP och RAKT NER. När man hamnar i såna lägen där man vet att man kan, och man har presterat men den andra gången faller pladask, MÅSTE man analysera balansen mellan uppklassning, träning, tävling och vila. Många tror säkert att jag tävlade väldigt mycket och gick upp i klasserna för fort. Men jag och min tränare diskuterar träningsplaneringen. Det blev för lite grundträning så som styrka och kondition med små hinder. Jag harva runt mycket i skogen och red dressyr på banan för att fixa till de problemen med galoppen som hon har. När jag väl hopptränade så handlade de mer om att träna mentalt större hinder. Istället borde vi hoppar gymnastikhoppning 1-2 gånger i veckan, ridit mjukgörande på banan och myst i skogen. Det är något som jag tagit till mig nu och rider mer och mer gymnastik med bommar och småhinder. För det är där det ska sitta perfekt för att det ska bli bra på banan.

Men tillbaka..

hela sommaren föll vi på målsnöret eller klantade till det. Strömsholm, en krach, tvåa igen i msvb m.m så såg det ut. Men jag lyckades ta mig till finalen i ridsport ponny cup Tackvare att dagstorp hade ponny derby. Innan den tävlingen startade ja två La som jag vann och sedan bar det av till stora Stockholm horse game och den stora banan. Jag hade inga förväntningar och vi hade ju åkt 3½ timme. Men Pi var finare än någonsin och jag gjorde min bästa runda någonsin. Jag klantade mig på näst sista hindret.. Men jag var så jävla nöjd!! Sedan fick Pi ännu en månad vila från tävling och sedan blev det en "stor" tävling till. Ponny DM för dalarna. där pi visade sina bästa sida ännu en gång. Det blev silver efter att ja tappat stigbygeln och inte vågade vända innanför. Blev slagen med 0.2 sekunder så Danai och sin smidiga guling hann innanför. Men jag var nöjd med Pi endå. Hon hade gått 4a rundor i La och La+5 och nolla i alla. Efter det blev tävling på tävling inställt pga av sjukdom och våra (BÅDA) bilar gick sönder.

Det blev bara en tävling till och den var i Gävle. Hade ett ner i La och två ner i Msv och hamna precis utanför placering.

Pi är officiellt till salu. Men har inte lagt ut annons i ridsport då vi gärna vill fokusera på att utbilda henne och göra henne riktigt säker på Msv nivå ( Eftersom året blev som det blev) Vi är riktigt taggade och eftersom det inte finns några mål att nå ( mer än våra egna resultat mål ) så kan man fokusera bättre på att göra riktigt bra rundor.
Men kommer någon som passar riktigt bra är hon till salu.

Efter diskussion med Louise Haaga är hon till salu för 200 000 kr. (Louise är A-Tränare och har tränat mig och Pi sen hon var 6 år så hon vet vad hon talar om) Men rätt pris till rätt ryttare och är villiga att låna ut henne på prov

dsf
Mina hästars vardag

Jag kom att tänka på hur olika alla gör med hästens utevitselse och när och hur de får mat m.m. Jag har märkt, till skillnad från andra, hur mycket mina hästar går ute och hur ofta de får mat. Vad som egentligen är bäst finns det delade meningar om. Men såhär ser de ut för mina (CA tider)

5-6 Får morgon hö
En kvart senare får de kraft (hästar ska inte äta kraft på tom mage)

8-9 Går ut och får hö en gång till

11-13 Lunch hö

14-15 Får oftast lite hö till när det är kallt och det inte finns gräs att äta

16-17 Går in och får hö igen

20-21 Får kraft och hö.

De får alltså mat ca 6-7 gånger om dagen.
Och går ute ca 7 timmar.


Hehe

Listan för alla tävlingsryttareEftersom alla gör den...


Hur började det:

1. På vilken klubb började du rida?: Sundby Ridklubb

2. Vem gjorde dig till den ryttare du är idag?: Min första ponny Fidelie, Mats Mellberg och Louise Haaga tror jag.
3. Vilken häst har lärt dig mest?: Fidelie helt klart, men genom att utbilda Pi har jag lärt mig otrligt mycket också!
4. När började du tävla högre än klubbtävlingar?: hmm. Det måste jag kolla upp. men 2001 starta jag min absolut första tävling som var lokal. Tror jag vann och kom 4a?

5. Vilken häst har du mest placeringar med?: Pideli-Pi
Dressyr:

1. Vem är den mest utbildade häst du ridit?: Haha oj, måste nog vara fidelie.
2. Vilken häst har du din högsta dressyr placering med?: Inte tävlat
3. Vad är det svåraste program du ridit?:Har väl ridit nått program i fälttävlan. vilket de är vet ja inte ;)
4. Vad tävlar du för klasser?: (inte tävlat dressyr)
5. Vad har du tagit för placeringar i år?: -

Hoppning:

1. Vilken häst har du hoppat högsta enkelhindret med, vilken höjd?: Yrroll, 1.40 typ
2. Vilken häst har du hoppat högsta banan med, vilken höjd?:
Yrroll tävlar 1.30 och tränar högre
3. Vad tävlar du för klasser?:Upp till Msv A på ponny och 1.30 på häst
4. Vad har du tagit för placeringar i år?: Placering upp till MvsB på ponny och 1.30 på häst

5. Vilken klubb föredrar du att tävla hos?: Nu, borlänge. Men har lite funderingar på att gå till Skästa. Men blir kvar i Borlänge minst 2010 iaf :)
Häst:

1. Vem är den hetaste hästen du ridit?: Fidelie
2. Vem är den starkaste hästen du ridit?: Fidelie

3. Vem är den minsta hästen du ridit?: Säkert Indigo, en shettis ja typ red in.

4. Vem är den största hästen du ridit?: Yrroll tror ja?

5. Vem är den häst du tog grönakortet på? Rider man när man tar grönt kort? haha Inte en blekaste
6. Vem är den häst du tävlade först i dressyr?:
7. Vem är den häst du tävlade först i hoppning?: Sandy Bell II

8. Vem är den häst du tog din första placering med?: Sandy Bell II
9. Vem är den häst du tog din senaste placering med?: Pi tror ja

10. Vilka hästar har du tävlat i lag med?: Endast Pi.


Antingen eller:

Häst
ponny
Dressyr - Hoppning
Utomhus tävling - Inomhus tävling
Satsa för seger - Fis rida
Säkerhetsväst - Utan
Vitt schabrak - Personlig färg
Ridstövlar - Chaps


Galen i pannband

Jag har precis konstaterat att jag är lite halvt pannband och öronluva tokig! :P Har typ 6 pannband som jag är lite halvt småkär i! ;) Ett svarowski sväng med 4a rader stenar, ett swariwski med stora stenar och svängt, ett "fake"swarowski som är ett V, Ett till V-pannband som är med swarowskiblommor(fake stenar), Ett klinkerspannband och ett lite speciellt pannband som det står Fidelie på, men använder ju inte det på nån tävling eller så ;) Men det är broderat med Fidelie II.

Förövrigt blev jag av med 3 luvor idag då tydligen en råtta härjat i sadelkammaren. en glen Gordon, en Agria och en röd som jag inte vet vad de är för märke( men vann DM på Pi med den)


Undrar om rått-FAN har ätit upp mitt Gummipelham också? Babypelhamet som Louise gav mig var för litet och kan inte hitta det vanliga nu.. :(

Louise har gjort om sin sida. Så besök gärna den!

www.skastagard.se

Funderar på att lägga upp bild på alla panndbanden :)

Tusan också!Jag kan inte sova. Vilket har resulterat i att jag klickat hem ett nytt träns, en ny magplatta och en martingal. hela kalaset gick endast på 1200. Vilket var väldigt billigt. tränset kosta typ 200 ist för 600.

God jul

hoppas ni haft en riktigt god jul! Det har jag iaf. I häst-väg fick ja ett swarowskipannband och en filmkamera så vi kan filma på tävlingar av min pojkvänn Ja fick massa mer av honom också. Underbar va?:) Sen fick jag något ställt i stallet att ha greparna på. Sen får ja inte glömma att vi köpte en ny bättre bil så vi tar oss fram med hästtransporten. :)

See you

nu ska jag ut och ponnybusa i snön med Pi! hundarna får följa med ut med ;) Ska rida i en orörd hage :D

Dagens fysträning

Igår körde jag lite fysträning här hemma själv. Mycket rumpa, framsida lår och nedremagmusklerna. Kan säga att jag är lite skakig på benen idag ;) Jag är så otränad så det är skrämmande jag är ändå "elitidrottare" Tillhör absolut inte eliten i ridsport men jag är endå bra mycket bättre än många andra och tävlar iaf på nationell nivå. Och SKA vara bättre tränad än vad jag är. Blir sur på mig själv! har endå en fystränare till ridlärare, en pojkvänn vars familj är riktigt träningsmedvetna eller vad man ska säga och en mamma som gympar var och varannan dag. Men men.

Idag så har jag spelat volleyboll som jag inte direkt kan påstå är någon fysisk hårdträning men de tränar reaktionsförmågan, precision  och kanske en liten liten del kordination. Sedan har jag sprungit i snön, inte såå värst lång men hade vart en bra uppvärmning och bra mycket jobbigare att pulsa i snön än springa på bar backe.. Dock hamna jag ju framför datorn sen ;) Ska köra lite styrka här hemma senare efter stallet. Då blir det rumpa, mage, armar och rygg. Tro inte jag är allt för seriös idag. Men behöver röra lite på mig så jag är i god form inför nästa säsong! och jag säger bara att det ger resultat när man sitter upp på hästarna sen. Jag tycker jag rider mycket bättre. Även om jag bara skrittar dom än så har jag en starkare kropp som håller mig rak på hästryggen. Behöver inte heller samma mängd hjälper som jag behövt innan.

By the way eller hur det nu stavas åker jag till stockholm imorgon (oj kom precis på att ja måste packa ikväll då! :O) Är där och myser med pappa till på Söndag då åker jag hem igen. Kommer från stockholm och flyttade hit till dalarna när jag börja 8an. Så blir väl 3-4 år sedan nu? Känns nästan som jag alltid bott här. Men tur är att jag har fantastiska vänner kvar där nere. Så blir att träffa minst PILLAN iaf :) Ska tigga lite julklappar från HL också ;) Pappas kompis är återförsäljare för dom och de har ju fantastiskt fina saker! Har bla en säkerhetsväst därifrån

Ett tips för er som är lika lata som jag! träna lite egen fys när ni kommer in från stallet. behåll ridkläderna på för ni behöver ju endå duscha sen! ta gärna hjälp av en pilatesboll!

De börjar komma igång

Hästarna går bara bra. Pi har väl liiiite väl mycket energi och det är näst intill livsfarligt att rida ut på henne ;) haha men har bestämt att hela igångsättningen ska ske ute i naturen och inte inne i något tråkigt ridhus (inte fören dom är igång ordentligt. Yrroll som jag var orolig för har skött sig fint. :) Såklart rider jag med håret i hjälmen som jag gjort nästan hela hösten. Ett måste för mig nu. Tycker det ser slarvigt ut med håret hängande. Speciellt när man har i min längd = halvvägs till rumpan. Har riktigt lågt hår alltså. Vad tycker ni, hur ska man har håret i hjälmen?:)

Fan vilken mupp jag ser ut som ;)

En liten titt på min rosett samling, som någon kommenterade att den ville se :)

 

 

Nej nu har jag uppdaterat några gånger för mycket. nu blir det paus ett tag till ;)


Nöjd, nöjd ja är sååå nöjd ;)

Jaag är sååå glad! Köpte precis ett blått ulltäcke med guldfläta till Yrroll. Hör och häpna! det kosta 199 istället för 1295!!! så ett tips är att besöka granngården inom snart framtid. Jag la vantarna på det sista ;) vi köpte även 2 fleecetäcken till sällskapshästarna här hemma. dom kosta typ 49 kr styck. Galet billigt. :)


Så ser det ut :)

Jag och Pi Msvb, skogslotten. En bit över ;)

Hälsat på Louise H i rättvik idag :)

Lika kul varje gång man loggar in och ser massa "börja blogga igen" kommentarer. Men håller mig kort ett tag till.
Idag var jag upp till Rättvik där Louise Haaga var och hade helg kurs. Alla var jätte duktiga och var kul och se hur fin Ullis unghäst blivit. (hon som ja bruka åka tillsammans med på tävlingar med pi, klickar de för någon?) Sedan hade Mia köpt en ny häst(en från leksand som brukade tävla på samma tävlingar förut på häst) Och ja kan säga att ja blev stört kär i hästen! Dock är det mängder med jobb kvar på den men den har absolut kapacitet.

Lilla Louise gav jag en julklapp/present, eftersom hon är världens bästa tränare :) Hehe ja hatar att ge och få presenter, tycker de är pinsamt, vet inte riktigt varför. :P  Sedan så letade hon på mitt baby Pelham i hennes packning som bestod av miljoner saker i en proppad bagagelucka. Hästarna hålls fortfarande på att sättas igång och skrittar utan krav, ska göra det till mitten av nästa vecka med. Då blir det att börja grundarbeta dom i skritt.

Föresten kommer Louise till Rättvik igen vecka 2. För er som bor i dalarna och vill träna. :)

Nä nu måste ja sova. har spanska prov imorgon bitti. känns inte helt ok men tanke på att ja de senaste dagarna förgyllat med att shoppa julklappar och titta på träning:P men men MVG here i come! que tiempo es hoy? Hace friiio y nieva. hahah Godnatt innan ja spårar ;)

 Louise på Yrroll för nån månad sedan. Fin pojke va?:)

Den som orkar läsa skriver en kommentar ;)

Imorgon ska mina älsklingar sättas igång. Kommer skritta ca 2 dagar utan några som helst krav. Sedan blir det ordentlig ridning helt från grunden. Dom ska vara finare är någonsin i Februari! Medan hästarna har haft vila har jag fokuserat mer på mig själv. Har power walkat/sprungit ca 2-3 gånger i veckan. Fystränat ca 2/ggr vecka med fokus på rumpa, mage, rygg och armar. Måste även träna upp bålen mer (På Louise Haagas begäran ;)) Och en gång i veckan har ja kört lite olika typer av träningar så som Innebandy, volleyboll m.m Nu när skidsäsongen sätter igång så ska jag och min pojkvänn kanske våra vänner också åka upp till sälen ett tag och åka skidor. Sedan i Januari blir det gym, simning, arobics eller dans en gång i veckan :)

Mitt mål i vinter är att lära Yrroll galoppombyte i va vart tredje och Pi galoppombyte på raktspår. Men till en början måste Pi få en mer bärig galopp och Yrroll med styrka i bakkärran. (Vilket han tycker ääääär extramt jobbigt)

Förhoppningsvis ska vi få hit Li (vår massör, napprapat, laserbehandlare, och ja allt vad hon nu är) och någon hästtandläkare som ska kolla munnen på båda mina bäbisar.

Som ni vet är jag ju youngrider nästa år = för gammal för ponny. Mitt mål med Pi är att göra henne riktigt säker i 110 (msvb)  Hon var riktigt fin nu på hösten efter sommarens motgångar. Förhoppningvis har ja henne kvar i Maj då hon ska gå några MSVA och hoppas jag har byggt upp henne så bra nu över vintern/våren att hon kan göra det med samma lätthet som hon gjorde i skogslotten i sommras. Kommer såklart rida henne i avd B och tackar gud för att han införde att man fick rida vuxna ponnyer i avd B..

Nej vad långt inlägg det blev. Men nu vet ni vad jag sysslar med och vad ja har för planer sådär över vintern. Hoppas ni tar till er av min "egen träning" och också fokuserar lite extra nu över vintern.

"En svag häst blir aldrig bättre än ryttaren" Så kan jag hjälpa mina hästar där det börjar ta imot för dem så ska jag göra det! Jag går in med en riktigt possitiv inställning till 2010. Och för gudsskull. Glöm inte att skriva en målsättning. Kan göra så ni får en kopia att skriva på och visa dem i ert team (familj, tränare, pojkvänn, vänner) Ha den alltid till hands!
Pideli - Pi & Sarah Gustafsson 2a LA (DM dalarna)

RSS 2.0