gym

Ska ta lite paus från mitt klagande ;) höhö. Just nu sitter ja och skriver på min Samhälls rapport och det börjar faktiskt likna något efter ca 10 A4, yes.. Jag har inte ridit idag pga skolarbete som verkligen måste bli klart, klockan börjar närma sig läggdags och jag lär vara klar innan dess! Tror ni jag hinner? ;) Har gjort mig lite middag, blev entrecote med potatiskroketter som blev över sen i Fredags, fint de!
Trots att jag inte tränat mina hästar idag så har jag tränat mig själv. Var på gymmet cirkus en timme och körde mycket ben. Har känt av mina knän en del i vinter (som nog kan bero på kylan) Men bättre att ta det säkra före det osäkra och träna dem ordentligt. Hitta även en ny övning som jag tror kan lämpa sig väldigt mycket för ridningen faktiskt!
Men igår var jag iväg med Pi till ridhuset. Första gången sedan i September typ :D Det var niiice. Tyckte hon skötte sig rätt bra också, dock blev hon trött fort. Fokuserade hela tiden på att hon skulle ha ordentligt med aktivitet i baken och verkligen komma fram till bettet, hon kan gärna knäppa av i nacken lite. flyttade även en hel del och tror hon kom loss ganska mycket! På Onsdag ska jag till ridhuset igen med två hästar, får se vilka de blir, dvs om vi får in Don i transporten ;)
Nej tillbaka till plugget!

Klagosång.

Nu var det ett tag sedan jag skrev här. 2 dagar och 2 timmar typ för att vara ganska så exakt. Som jag berättat så är det väldigt mycket med uf och slår man ut det så jobbar vi nog med det ca 1 timme varje dag EFTER skolan. Nu när två utav våra stora händelser var klara tänkte man att det kanske fanns tid för att ägna sig åt SKOLAN, för UF är minst sagt ett jobb utanför skolan(alltså skoluppgifter och plugga till prov, skriva uppsatser m.m). Men nej, vi har en delårsrapport som ska skrivas, dessutom har vi en stor mässa 1 vecka efter vi kommer tillbaka från APUn.. Jag har just nu allt detta att göra inom några få veckor:
En rapport som ska vara inne imorgon
Ett prov på Torsdag
Ett naturprov
En uppsats till turism
Ett svenska prov
Ett Småföretagande B prov
Bokföring
Utfallsbudget till delårsrapport
Delårsrapport
Monterbygge
Tillverkning av hyllor
leverans av hyllor
Reklamblad som skall göras
En marknadskampanj som ska göras
Planering till mässa
Arbeta inför mässa
Ha mässa
Ha APU i 4 veckor
(självklart gör jag inte allt uf-jobb själv men varje del dit tar sina timmar)
Alltså allt det här har jag att göra. Jag vet seriöst inte hur jag ska hinna med allt. Dessutom har jag 3 hästar att rida efter skolan. Och mamma tycker jag ska skaffa extrajobb? Vore kul om någon kunde förklara för mig när fan jag skulle hinna jobba? Snart börjar tävlingarna med och då har jag inte helgerna som jag kan försöka sova, plugga eller göra något annat utav.Donkyboy

Jag tror inte jag lagt ut någon film på Don? Så här kommer en liten snutt:)


Klubb

Jag har kollar runt och hört lite med klubbar som jag var intresserad av. OCH jag har nog bestämt mig! Blir förra årets klubb! någon som har koll på vilken det var?;)


Budgetering av tävlingskostnader.

Håller på att sammanställer en budget för mina tävlingar iår. Har ju planerat att inte åka på särskilt mycket nationella (om det inte går super) Eftersom att nationella tävlingar ofta är mycket dyrare, sedan har Dalarna typ 2 nationella häst tävlingar/år, men två åker jag förmodligen på. Yrroll är heller ingen speed häst och det gör det svårt att försöka få tillbaka pengarna i vinstpremie. Dessutom har jag minst tre hästar som kommer att tävlas i vår och då kan man inte blunda för kostnaderna. Jag har satt en maxkostnad på 1000 kr/månad i startavgifter. Vissa månader kommer det självklart bli mindre (som tex nu i Februari så kommer jag starta för 650 kr) Men andra även mer, och då gäller det att man tar från de månaderna man inte har så mycket tävlingar.

Det kan nog vara bra att göra såhär så man har lite kontroll. Dessutom får man välja tävlingar med omsorg och det blir inte att man bara tävlar och tävlar varje helg. Utan ibland tvingas man att stanna upp och andas också.(vilket jag är dålig på)

Förut när jag bara tävla Pi och Yrroll så starta jag för ca 1800 kr i månaden. Då räkna jag med att en storhäst start gick på 250. Men det är inte sällan en 1.30 klass kostar 390 kr.. Dessutom tillkommer besiktningskostnad och resan.. Bara stå uppstallad på ett meeting kostar oftast 1000 kr.

Men som sagt. Nu blir det stramt i budgeten!

Har ni någon budget gällande er hästhantering?


Bråk!

Idag red jag ut på både Pi och Yrroll. Jag har inte ridit ut riktigt ordentligt på ganska länge eftersom ja bara kunnat rida när detär mörkt, och jag är fruktansvärt mörkrädd, det finns massa farliga djur uppe i dalarna och sedan är jag inte speciellt välkommen på vanliga bilvägarna i byn (jag får tydligen bara rida i skogen enligt dem, men för att komma till skogen måste jag rida på vägen, och frågan är vad ägaren till skogen tycker om att ja skulle rida där 3 gånger varje dag?) Ja patetiska människor ;)

Men men jag ska komma till sak! Hästarna var väldigt pigga och lite väl frammåt. De verkligen drog och det är bland de värsta jag vet med hästar. De ska vara lätta att reglera både framåt och bakåt. Men något har antagligen gått snett med träningen i vinter då BÅDA hästarna gett mig brännsår i händerna?:P Eller så har jag bara tagit förgivet att de ska lyssna för att de brukar göra de? Blir väldigt mycket lydnad på dem nu ett tag framöver iaf!

Hela vägen red jag skritt - halt, galopp - halt, trav - skritt, skänkelvikning - galopp och osv. Så dem blev aktiva och skulle lyssna. stannade dem inte där jag sa åt dem fick de rygga tillbaka till det stället.Dessa licener.

Jag tänkte att jag skulle lösa regional licens iår - tills jag insåg att det inte finns någon "regional licens" Vadå? När tog de bort regional licens eller har det aldrig funnits? Jag har haft junior licens sedan 04 och min första licens 03 så tävlade jag bara lokalt, eller tror min första licens var 03? Jaja, är det någon som har koll, varför finns det inte någon regional licens? Tycker att det är ett väldigt stort glapp mellan "lokal licens" och junior eller senior licens? Tänk alla som tävlar lokalt och bara vill pröva på regionala tävlingar. Nej, då ska man lösa jun eller sen licens som du får tävla elit tävlingar på.. Hmm något att ta upp kanske? Men blir väl att fixa en senior licens för 900 iår igen då:P Fast jag med all säkerhet INTE kommer rida någon elit tävling eller ens en nationell.. På tal om annat? Vilken klubb ska man lösa för? Mamma frågade mig och jag svarade Borlänge såklart. men hmm. Ska nog faktiskt ta mig en funderare..

Träning team siljan

Vädret är helt underbart! Vårsolen lyser och jag hoppas verkligen jag klarar av att rida idag (är sjuk) Yrroll har fått stå i 2 dagar och han gick ju en kurs i helgen, känner mig hemsk! Pi och Don har stått nästan en hel vecka pga jobbet med företaget. Men nu är presentationen gjord och nu väntas en liten mindre om en vecka, men den kräver inte lika mycket förberedelser.

Tänkte berätta lite om helgen när jag red en kurs med team siljan.

Lördagen började med ett markarbetspass för tränaren Linda som kommer från Stockholm. Passet började med att vi skulle flytta hästarna och det är väl egentligen en vardaglig övning och som jag mer eller mindre lägger in i varje pass. Dock så har jag inte ridit så mycket flyttningar nu i vinter pga snön. Utan när jag har flyttat har vart när jag ridit ut. Övningen blev lite av en påminnelse på vad vi har för svagheter och det är att bjudningen inte alls är lika framme när vi börjar flytta och jag måste jobba mer med det här nu när jag rider så han verkligen kommer loss och orkar flytta ordentligt och inte bara små korta steg, det lossar inte direkt. Sedan arbetade vi på en ganska liten volt (10m) där sockerbitar var utställda och sedan en bom som man skulle galoppera över. Arbetet skedde i en ganska kort och samlad galopp, meningen var att man skulle hitta rytmen. Jag hade egentligen inga stora problem med den här övningen då jag kan jobba Yrroll ganska bra i den korta galoppen. Jag får mer problem när jag kommer i en stor, eller vanlig galopp och ska in i en kort och sedan jobba (alltså jag har lite svårt att få tillbaka honom) När denna övning var klar gick vi över till att hoppa ett litet hinder på stor volt. Men en bom framför och en bom efter. Även här såg vi vad som jag måste fortsätta jobba med och vad vi egentligen har jobbat med hela tiden. Och det är att jag ska kunna komma in i en liten större galopp där han aktiverar bakbenen och sedan backas upp av hindret. Jag kommer ofta i den korta behagliga galoppen och får trycka på fram till hindret, helt fel!

På Söndagen hoppade vi bana och det var egentligen ingen svår övning utan vi tog hinder för hinder till vi hade hela banan. Men kändes ändå inte bra och enkelt som det borde ha gjort, men ska jag verkligen kräva att jag ska sätta allt helt perfekt när hästen inte sett ett hinder på nästan 4 månader? NEJ! Så nu ska jag sluta vara en sådan perfektionist och sluta vara sur så fort allt inte är bra!:P


Summan av kardemumman är att jag kände att jag fick igång baken mer och mer under övningarna och det var också det Lördagens övningar gick ut på. Vi fortsatte ju jobba på samma spår på Söndagen och visst fick han igång baken lite mer men det blir riktigt svårt med hans galoppbyten med bakbenen! Övningarna var egentligen ganska simlpa men det var en bra nivå med tanke på årstiden! Vi kom väl inte fram till några nya brister och olater som vi lagt på oss under vårt träningsuppehåll på flera månader. Utan de problemen vi hade är vår vanliga som vi hela tiden jobbar med. Men Linda hade liiite annat upplägg på att få igång galoppen. Hon vill att jag ska galoppera fram honom väldigt mycket bakifrån för att komma igång och egentligen bara rida honom bakifrån tills han kommer loss, han blir ju lite lång och vil och jag känner inte att jag har så mycket kontroll. Medan Louise brukar jobba med att få oss kvickare, då är det lite mer pang Pang PANG! (eller hur jag ska förklara)

( jag ser inte riktigt vad jag skriver så är det lite luddigt fel så vet ni ;)


Team siljan

Den här helgen har jag kurs med team siljan som jag är med i. Red en markarbetesträning nu på dagen och det gick bra tycker jag. Det var första gången jag red yrroll "ordentligt" eller vad man ska kalla det, alltså första gången vi var iväg till ridhus. Annars rider och jobbar jag ju mina hästar nästan alltid utomhus. Så träningen gick över förväntan! Det känns alltid lika speciellt att få komma iväg till ett riktigt ridhus eller ridbana. Är ju inte direkt bortskämd med det ;)

Tror faktiskt han var riktigt glad av att få komma iväg och jobba. Nu ska jag på middag med teamet. Får se vad det bjuds på=)

några bilder från idag
Fyfan..

Usch, läste att en död man hade hittats i Leksand. Det värsta är att det är gatan bara några meter från vår lägenhet :S

Elsc UF

Det har verkligen vart en vecka med full rulle! Igår fick vi veta att vårt företag är uttaget att ha en av dalarnas 6 bästa affärsplaner. Så förutom vår jurypresentation som vi har på Tisdag där vi tävlar i bästa Uf-företag så ska vi Torsdag den 27 till Dalarnas buisness och förhoppningsvis få hålla en företagspresentation för dalarnas näringsliv, dessutom blir vi tilldelade en monter som vi ska få stå i under dagen. Idag hade jag bara två timmar på mig att fixa stallet då ja sluta 14 och måste ner igen för möte kl 16. Så red Yrroll. Mycket energi och framåtbjudning, det gillar jag!

Igår red jag Yrroll och gick en promenix med Don.

Och dagen innan det red jag alla tre hemma. Nu är dock underlaget så dåligt så måste rida ut hela tiden.
tänkte visa någon dag hur denna kan passa in i en sadelkammare ifall det är någon utav er som är intresserade av att köpa en och samtidigt stödja barncancerfonden!

Trött!!

Alla hästarna är ridna och jag har fått i mig lite middag. nu ska jag gå ut och göra klart de sista i stallet innan jag åker hem till mitt andra hem. :P Det är livsfarlig att gå in och sätta sig ner efter man tränat och är skit trött och man har saker kvar! Fan, får verkligen släpa mig ut nu.


Att driva företag..

igår var jag inte hemma alls dvs så varken red eller fixa jag i stallet. Anledningen är att jag satt och jobbade med mitt företag mest hela kvällen. I höstas skrev vi en affärsplan när vi startade upp företaget och den blev uttagen att vara 1 av 4 utav de bästa UF företagen i Leksand. Det innebär att vi nu ska göra en företagspresentation inför en jury nästa vecka och det fick vi veta igår. så vi jobbar minst sagt hela tiden med att få vår presentation så kärnfull men samtidigt så intressant som möjligt. Inte det lättaste eftersom vi MÅSTE sticka ut bland alla andra företag. Om vi lyckas med vår presentation kommer vi att gå vidare och tävla bland Dalarnas bästa, är man även bäst där så får man tävla i SM. Att ta oss till SM kanske inte är vårt mål men vi vill till Falun! Därför blev även hästarna lidande! Men jag körde en timme på gymmet och har en skön träningsvärk idag! haha.

Är precis hemkommen från dagens timmar med företag och ska nu ut i stallet. härligt, klockan är halv 5 och jag har tre hästar att ta hand om och rida.. blir klar sent ikväll känner jag. Men ska försöka rida alla lite kortare pass. Det är ju redan kolsvart ute och jag har ju inga lampor.

Presentation Pideli-Pi

Pi är min lilla prinsessa! Hon ligger mig verkligen enormt varmt om hjärtat och det är inte bara för att det är med henne som jag gått från noll till hundra med utan för att hon har en sådan enorm personlighet. Hon charmar alla då hon är otroligt söt och dessutom är hon en riktig fröjd för ögat. Pideli-Pi är född 00 och är alltså iår 11 år och 1.40 hög. Grå skimmel med långa ben och högrest.

Vi köpte henne som 5 åring då hon var iprincip outbildad. Nästan allt som hon kunde då hade en en ung liten tjej som var ca 10 år lärt henne(Som är en av Sveriges framgångsrikaste ponnyryttare idag).

I början tävlade jag bara ponnygalopp och vi red faktiskt ett SM, sedan deltog vi i folksam cup, ponny grand prix på strömsholm. Men på grund av en flytt upp till Leksand (från Huddinge i sthlm) så var jag tvungen att sluta med galoppen. Jag började då träna för Ebba Tegelmark som såg Pis kapacitet i hoppningen. Och på den vägen är det, sedan dess har Pi bara utvecklats hela tiden. Idag har vi tävlat upp till MSV A(1.20) hoppning och placeringar och nollor i MSV B (1.10), Vi har även ridit ridsport ponny cup finalen på Stockholm ryttarstadion, ridit ponny grand prix i hoppning på strömsholm, tagit DM guld 08, DM silver 09 och flertalet andra segrar och placeringar.

Pi är även till salu då jag är för gammal för att tävla ponny. Hon tävlas därför i avd B just nu.
dw
sdf
sdf

What a great little horse

Även idag var Donny helt fantastisk att rida. Blir så lyrisk! Idag kunde jag jobba honom mer ordentligt och han höll sig riktigt lugn vilket gör att han kan vila mer på steget och inte flänger iväg. Har börjat flytta honom och ställa honom in/ut och jag tycker han göra det riktigt bra nu. Förut så blev han bara het och började takta men jag får inte luras av det utan måste rida med benen också! Galoppera över den lilla grenen idag också och han sköter sig riktigt bra.

Såhär gör Pi och Don när de vill ha godis!

Långskritt

Idag fick Pi och Yrroll skritta i en timme. Det var nog behövligt för dem båda. Att skritta länge är ganska underskattat. Framförallt av mig som gärna vill ha fart och fläkt hela tiden!

Yrroll har faktiskt fått en väldigt bra skritt och han sträcker ut ordentligt. Jag vill ju gärna vara där och pilla hela tiden trots att jag sagt åt mig själv att jag SKA låta dem vara, men idag så var det långa tyglar hela vägen. Men helt slappt blev det inte heller eftersom vi red in i en totalt orörd skog ;) pulsa i en halvmeter snö, mitt i skogen med träd som hänger iför är inte helt lätt.

Pi & Yrroll


Gårdagen

donky boy var helt fantastisk att rida igår. Man vill aldrig sluta! Vi skuttade över en liten gren som var MAX 10 cm hög igår och oj så han hoppa :D Haha har ju knappt hoppat honom så det här var väl andra gången? om man kan kalla en gren på 10 cm ett hinder?:P Mjuka, runda och fina språng. kan knappt vänta till vi rider an ett RIKTIGT hinder!


När jag ridit Don mockade jag sista boxen hemma innan jag begav mig till stall sundet för att rida Greekens häst. hehe helt plötsligt blev Yrroll en pigg häst med mycket framåt bjudning ;) Haha nejdå men fux stoet var inte riktigt med på mina noter alls så tänkte jag skulle galoppera henne i frisk tempo för att komma igång i kroppen, men nej, det ville hon knappt göra och började tom trava en gång fast jag skänkla hela tiden. Så då valde jag att börja helt från början i skritt. Där det blev tempoväxlingar, skritt, halt, öka, trav, skritt, halt, skritt m.m. Så hon lyssnade för min skänkel. Det är helt onödigt att börja försöka jobba en häst om den inte har framåtbjudning bakifrån. Red mycket cerpentiner och volter där jag fortsatte lägga in tempoväxlingarna. När hon lyssna någorlunda i skritt fortsatte jag i trav. När jag tyckte hon hade lyssnat relativt bra och svara på hjälperna så gav jag mig och klappa om henne riktigt ordentligt så fick hon skritta av. Hon är ju inte riden allt för mycket då Idis har jobbat i sthlm nu i 3 månader, sedan är hon väldigt känslig för underlag och så hade lamporna till ridbanan slutat fungera. Så red i TOTAL mörker och kan ju också vart därför hon var lite spänd.


Mycket häst idag

Igår red vi Pi och Yrroll på ängen. Det blev inte så länge eftersom det är så djup snö. Don blödde fortfarande från hans balltramp, men han har aldrig vart svullen eller varm. Dåligt läk kött? Så han fick vila.

Idag har vi precis ridit Pi och Yrroll. Började med att skritta ut i ca 20 min sedan ett pass här hemma. Direkt när dem var klara tog jag in Don och transportträna honom och han var såååå duktig! Ska bara äta lite lunch nu sedan ska jag rida honom, mocka sista boxen och sedan åka iväg och rida en kompis häst. :) När det är klart är klockan ca 8 och då börjar lets dance ;) wohooo!

Mycket häst idag

Igår red vi Pi och Yrroll på ängen. Det blev inte så länge eftersom det är så djup snö. Don blödde fortfarande från hans balltramp, men han har aldrig vart svullen eller varm. Dåligt läk kött? Så han fick vila.

Idag har vi precis ridit Pi och Yrroll. Började med att skritta ut i ca 20 min sedan ett pass här hemma. Direkt när dem var klara tog jag in Don och transportträna honom och han var såååå duktig! Ska bara äta lite lunch nu sedan ska jag rida honom, mocka sista boxen och sedan åka iväg och rida en kompis häst. :) När det är klart är klockan ca 8 och då börjar lets dance ;) wohooo!

konditionspass

Idag har jag och Felicia ridit ett konditionspass på Pi och Yrroll. vi körde intervaller i djupsnö men hästarna hade tydligen FÖR bra kondition. haha. Men trodde allt de skulle ta lite mer på dem men vi avslutade där vi planerade, imorgon blir det antingen ridhus eller uteritt, beror lite på mamma, väglag och hur dagen ser ut i övrigt. Vi planerar att lastträna Don så kanske vi åker en sväng med honom när vi ändå är iång?

Innan ridpasset och efter så smorde vi upp en väldans massa träns.

Felicia och Pi med världens nyfiknaste bäbis i bakgrunden.

Kärleksparet :)

Tävling


http://ronda.blogg.se/2010/december/an-ar-inte-julen-slut.html#comment

pibus

Idag kom jag hem vid 5 från mina lektioner i Falun. Trots en härlig migrän så var det bara klä på sig och ge sig ut i 10 minus för att rida. Don var super duktig och jag ville knappt sluta rida medan Pi hade av mig ;) haha. Jag satt och tänkte på mina ridstövlar med långa tyglar, tänkte väl inte direkt hon skulle få för sig att dra iväg, men jo tack! Det gjorde hon! Sen blev det tvärstopp och då stod jag på marken igen. Hann väl skritta ett halvt varv runt hagen? Sedan var det bara att använda benen till vad dom är till för. Jo, att gå i 50 cm snö! Tack Pi!

RSS 2.0