Donny

Här är vår lilla pärslas träningsdebut :) Eftersom det tar typ två timmar att ladda upp på youtube nu så blir det en bild när vi "hoppar" bana. Sänk ljudet för mammas mobil börjar ringa mitt upp i allt :P

Don Tjubangs första träning

Donny Gick alltså sitt första träningspass någonsin idag, eller ja som vi vet! Å första gången i ridhus med massa andra hästar. I början var han ganska så spänd och tittig men vem e inte det när man e iväg till en helt nytt ridhus, med massa nya hästar och konstiga hinder? Vi började iaf travhoppa honom när han lugnat ner sig och sedan blev det även lite bana. Han hoppa massa olika titthinder, visst han titta till lite, utan tvekan. :) Film kommer.

Fina hästar

Det blev aldrig någon träning för mig igår. Donkyn ville inte alls åka transport och mamma jobbade så jag kunde direkt få någon hjälp heller. Så red honom ett pass i hagen hemma och han var helt galen verkligen. Det var knappt så jag kunde skritta honom ett tag och svetten rann från honom när vi var klara.

Pi, min fantastiska pi gick som en klocka. Red först ut en sväng på henne sen så kände jag på henne i hagen. Hon har inte gått ett ordentligt pass på evigheter men hon är sååå himla fin! Yrroll gick jag en promenad med istället för att skritta barbacka. Eller ja, det blev ett powerealk/springpass för mig.haha

Men iaf så kom vi iväg till träningen idag med Donken och han var såå fiin! Berättar mer snart.

Jan Svanlund död?!

Jan var framförallt (för oss hästmänniskor) känd som kommentator vid stora tävlingar. Han hördes ofta tillsammans med proffset Lotta Björe vid de stora tillställningarna så som globen eller skandinavium, bla skulle han kommentera nästkommande världscup. Men nu har han som sagt gått bort efter en kort tid sjukdom. RIP!'

Mycket träning

I Onsdags var vi ner till skästa igen för träningen. Tycker det gick bra! :) Vi hoppade (för mig) lite större hinder och har knappt hoppat en centimeter över 1.20 sedan typ September förra året ;) Det var mycket fokus på att ha stuns och aktivitet i galopp o baken och att man ska ha det från start till mål hela banan. Sedan ska man ha som mål att ha hästen som en gumminsodd hela vägen. Nu när Yrroll blivit mycket snabbare så blir han även mer snabb över hindren. Förut var det såå små marginaler på om han skulle riva eller inte. Nu kan man komma rätt och få en bra språngkurva. Dessutom hoppade han som en tok. Jag håller på att flyga iväg hela tiden så jag måste verkligen träna upp min styrka över hinder!
Idag ska Don gå sin första träning med andra hästar och i ett nytt ridhus. Vi får se hur det går :)

Tävling Falun 20/3

Vart och tävlat idag. Hoppae bara en 110 i Falun. Jag och Yrroll har ju inte tävlat sedan Augusti 2010 förutom förra tävlingen i Fagersta. Så därför väljer jag att bara hoppa 110 ett tag tills jag känner att jag kan gå vidare och göra det bra. Trots att vi var där i god tid så blev det väldigt stressigt. När jag travat fram ett varv skulle jag in på framhoppningen och när ja tänkte ta en skrittpaus så skulle ja in på banan. Så var verkligen helt oförbered. Jag red uruselt i grunden men Yrroll var helt fantastisk och räddade oss en massa gånger. Det ändå som blev bra var kombinationen som jag brukar ha svårt för. Hahah. Gjorde en bra omhoppning tycker jag. Eller det var bara 4 hinder(?) Så de två sista var verkligen super! Red så illa i grunden så e tveksam om jag ens kommer lägga upp filmen, skämms över mig själv:P Men bjuder på lite bilder. Kanske lägger upp filmen senare för att visa de två sista hindrena av 11 st som jag tyckte var bra. :p

Resultatet blev 0+4. Tydligen skulle jag haft en väldigt bra tid i omhoppningen så skulle kommit 2a. Men har inte sett riktiga resultaten än. Det var iaf många nollor så hamna utanför placering.

Gårdagens ridpass

Även igår var det fint väder när jag kom hem från jobbet :) Jag åt en liten minimiddag innan jag gick ut i stallet för annars tryter orken när man rider Yrroll. Han kräver väldigt mycket energi av en  och jag är alltid svettig efter jag ridit honom :P Kom hem lite efter fem så kanske var ute i stallet vid 6 då tog jag in och red ett galoppass på Yrre. Nu när vägarna är hårda och det bara är is är det inte alls bra att galoppera på dem. Trava och skritta går bra (förutsatt att hästen är van att gå på olika underlag!) Men jag hittade på en sträcka på några km där jag red tempoväxlingar i galopp. FAN vad fin han var! :) Så roligt att han är framme för skänkeln direkt och kommer tillbaka ganska så fort iaf.
När jag kom hem mockade jag klart och sedan fick Don gå ett pass i hagen under månskenet :) Var ganska mysigt faktiskt. Han har väldigt svårt att ställa sig till höger och kryper så gärna ihop och så skjuter han ut baken. Så jag satt och jobbade med det hela passet. När han gör sådär blir det nästan att han går på snedden och får väldigt svårt att fatta höger galopp. Jag vet inte om detta beror på sadeln men han är ju lite slingrig av sig, dessutom e han unghäst och väldigt mycket efter. Men jag var riktigt nöjd efter passet och han jobbade på sååå fint!
Min bruna (stora) killar. Helt sjukt vad Don lagt på sig:P muskler, höjd och fett.

SM

Har inte vi i Sverige en regler på att man MAX får piska sin häst 3 gånger under en ritt? Annars blir man utesluten? Frågan är hur den reglen efterföljs på SM? Den ryttare som jag såg precis piskade sin häst över 10(!!!!) gånger under sin ritt.. Inte sa dommaren ett knyst och jag hoppas verkligen överdommaren tar tag i det där..

Nu blev det ett argt inlägg men jag tycker det är så dåligt att man på den där nivån PISKAR sin häst runt banan?


Min fråga är: Tycker ni det är okej?


SM

Sitter och följer SM just nu. Min första reaktion, som man kanske kan se överallt, är hur ojämnt startfältet är. Vissa ryttare undrar man ju hur de ens lyckas kvala in till SM? De rycker och sliter i hästarna, flänger runt, rider med extremt långa tyglar, gör det svårt för sina hästar. Sedan finns det dem som man njuter av att se,  några exempel är Kristina Warg, holmen, Karl Jakob.. Självkalrt finns det även de ryttare som rider väldigt bra med får ett resultat som de inte förtjänar. Tex Sara Andersson.

Man är alltid den bästa ryttaren när man sitter bakom datorskärmen eller på läkataren. Och jag VET även hur SVÅRT det är att hoppa dessa banor, det är många små delajer som ska klaffa. Men en del ritter gjorde riktigt ont i hjärtat att se..

Kvarka

Ett fall med kvarka har upptäckts i Helsingborg. Samma kommun som SM går i nu i helgen.

Gårdagens ridning.

Igår när jag kom hem från jobbet så hade jag tänkt att jag skulle rida alla 3. Det började med att jag red Pi, som var totalt galen eftersom det var storm ute! Även om jag bara skrittade. Jag bestämde under den lite halvfarliga turen att jag nog inte skulle rida Don. Det är väldigt dumt att utmana öder att rida en liten busig "bebis" i storm och glashalt väglag. Så nej, han fick hursom vila! När jag mockat klart sista boxen kändes det som taket skulle lyfta!! Jag höll på att blåsas av våran gödselstack! Sedan när jag skulle öppna dörren så gick det inte eftersom de blåste så mycket! Hahah så då insåg jag att det var bättre att hålla sig på marken och låta hästarna vara kvar inne:P Dessutom hade de redan vart på rymmen(viserligen bara in i en annan hage) så det hade sprungit av sig dagens motion ;)
Idag ska jag åka till ridhuset med Don och trava bommar. Sitter just nu i årets migrän så får se hur de blir. Är hemma från jobbet för jag skakar och huvudet ilar och öronen tjuter. Väntar bara på näsblodet nu men de verkar inte vara någon fara.
Bild på mig och Yrroll i 1.30 i Avesta tror jag?

Filmen från Fagersta


Tävling i Fagersta 6/3

Igår var jag faktiskt och tävlade för första gången iår. Men även för första gången sedan september och dessutom första gången sedan augusti med Yrroll. Helt sjukt.

Vi var i Fagersta istället för att åka till Åsebo den här helgen då jag ska bort.

Tyckte det var en trevlig tävling. Plus i kanten till Tusse som "faktiskt" byggde bra. Jag är inget fan av hennes banor men de banor jag såg och red igår tyckte jag var väl anpassade till nivån samt tiden på året, dessutom så tcker jag det var jämna banor där man fick flyt. minuset var att det inte fanns någon egen framridning utan man fick rida fram i det lilla ridhuset där även framhoppningen var. Var väl kanske ett 20x40 ridhus.


110: 4 fel
115: 4 fel

110 A:0/A:0
Yrroll var ganska spänd och jag "orkade" inte riktigt rida honom då. När jag är nervös får jag ofta mjölksyra så jag fokuserade på han han skulle lyssna framåt-bakåt-höger-vänster och försvårade inget när jag visste att jag inte hade fysisk eller psykisk styrka i den klassen och då får jag försöka hålla det lite på "hans" nivå.
Det blev liksom framridningen ingen toppenrunda och det blev en och annan miss av mig. Vi fick ett ner på näst sista hindret i grunden. Vi kom väldigt tight in på 6an då han bytte galopp i den korta svängen vilket gjorde att jag red fram på böjt spår till en oxer för att inte fastna i "bakåt" tänker utan reagera och rida fram direkt. Jag tror inte han hann se oxer riktigt ordetnligt och när jag red på så han han väl inte upp helt med bak.

Så jag ger min första ritt kanske 2 av 5 stjärnor ;)

115 A:0
Jag fokuserade mycket på framridningen och att få honom att lyssna red mycket öppna/sluta, flytta, förvändgalopp m.m. Dock hade dom ändrat så man bara fick rida i vänster varv nu. så därför tänkte jag extra på att ställa utåt och att rida i förvänd galopp. Detta gav ändå resultat för inne på banan i 115 lyssnade han otroligt bra och enligt mig själv var det en toppenrunda efter förusättningarna! Dock blev det ett ner på B hindret i en kombination då han bytte galopp två gånger i svängen till kombinationen vilket för det väldigt svårt att hitta en distans.. Men jag var sååå nöjd med denna runda! Dessutom hade jag en snabb tid! Hade jag inte petat hade jag kommit 3a. Jag var typ näst snabbaste 4 felaren och låg på placering till typ näst sista ryttaren! Jag starta ändå 2a i klassen av runt 40 startande.

4 av 5 stjärnor till vår ritt!

Måste även påpeka att jag var bland ca de 5 snabbaste i båda klasserna! Jag brukar vara bland de 5 sämsta tiderna! Men hela vintern har vi fokuserat på att använda galoppen vilket gett resultat! :)

film från 115 kommerUpphöjda bommar.

Har precis vart iväg och hoppat bana med upphöjda bommar eller vad man ska säga. Hade tre räcken upphöjda på typ 50-60 cm och galoppera över med Yrroll. Man behöver lite rundor i sig för att få tillbaka känslan som känns ganska långt borta. Men helt okej tycker jag allt det gick idag.. Men visst blir avsprångspunkten allt viktigare i takt med att hindren höjs.

Har lite beslutsångest om vilken häst jag ska ta med mig till ridhuset nu. Lutar nog åt Pi så jag kan fortsätta på samma spår. Don har redan vart i ridhuset två ggr den här veckan... Så ja nu har jag bestämt mig för att galoppera över bommar med Pi. ;)


Lillkillen (som blivit stor och biffig) i torsdags

Bilder

Eftersom att det tar en halv evighet att ladda upp en film på youtube nuförtiden så lägger jag upp lite bilder ifrån gårdagens pass med Yrroll.
Herr Yrre

Har precis vart iväg med herr Yrroll till ridhuset och travhoppat lite. Han var helt okej men när jag rider utan varken sporrar eller spö så får jag jobba sönder mig själv. Men man får väl muskler?;)

Det är apfint väder så jag ska försöka skynda mig ut och rida de andra två djuren. :)

nya filmer på DonBäbis

Bebis

RSS 2.0