Ett stycke Pideli-Pi

Riktigt fin liten tjen, dock inte några utav våra bästa rundor utan det var den ANDRA träningen på hela året. Så minst sagt är vi lite gröna just nu. Lite mer träning sedan ska hon nog få gå lite större klasser.
Har suttit och kikat runt på ponnyer runt 90-150.000 som funnits på hastnet. Liknande prisklass som Pi, samma meriter och liknande åldrar. Men det är få ponnyer som hoppar spektakulärt och har "DET" Jag är iförsig väldigt partisk också, men jag har en radda med ponnyer som ser ut att vara så "tråkiga". Jag tycker ju självklart att min ponny är bäst och finast i hela världen, det tycker väl alla om sin bäbis? Men Pi rör sig fint, har attityd, tar för sig, hoppar med väldigt fin teknik till skillnad mot många ponnyer som hoppar som typiska ponnyer, hoppar igenom kroppen och har förstått hur man tar sig an ett hinder! Hon har fin extriör även om hon är något lång i kroppen, väl ansatt hals med mycket muskler och nacke och fint huvud både utanför och innanför pannbenet. Stor och fin galopp som går att reglera och inte alls så där studsig och kantig galopp som jag ser många har.
Den enda nackdelen jag kan hitta med hennes hoppning om man nu ska se detaljer är att eftersom hon är så rädd om sig och har så fin teknik hoppar hon gärna högt över hindrena och blir liiiite för länge i luften(detta är alltså delajer som kanske rör sig i MSVA klasser och om man vill rida mästerskap). Får man henne att vara "snabbare" över så kommer hon ha ännu lättare för de största klasserna.
Men nu ska ju även ryttaren ha rutinen och den tekniska förmågan att inverka på ponnyn på den nivån. För att komma in på annat: Många tror att det bara krävs en spänstig ponny som ska kunna hoppa högt. Men över LA så krävs det att ryttaren faktiskt kan inverka och ta snabba beslut för att inte förstöra för hästen. Man måste kunna känna när man har tillräckligt "tryck" i galoppen, INTE bara öka den som många tror. Utan sätta ihop den och få en aktiv bak och behålla "gummisnodden" i hästen. Något som JAG själv tycker att JAG har svårt med, både på stor och liten. Man måste kunna se distanser och kanske välja "2a distansen" istället. Är det en linje eller en kombination måste man kunna avgöra hur man ska rida nästa galoppsprång efter hur man kom in på första hindret. Vill ni få lite inspiration i ridningen tycker jag ni kan titta på Danai Doverholt och Amanda Gullström.
Vad tycker ni?

Tävlingsdebut för Don Tjubang

Idag gjorde min lilleman sin tävlingsdebut! Trotts lite drama med 30 min lastning och en krossad fot så sluta dagen riktigt bra.
80 cm - Han var riktigt fin på framridning och hoppade genom kroppen så jag tänkte att det inte skulle vara några problem alls inne på den stora banan då den låg i anslutning till framhoppningen. Men han var sååå spänd, han kunde knappt galoppera och man kände verkligen hur han spände varje liten kroppsdel. Försökte trava runt så mycket som jag kunde på banan så han skulle få tid på sig att slappna av. Mot första hindret så saktar han av till trav precis innan och tittar till ordentligt på första hindret. Han tänkte stanna med jag "tröck" över honom. Det är skitviktigt att han fattar att han SKA hoppa, nu är det ju så lågt och jag har travhoppat honom en hel del så jag tänkte att jag kan trava runt banan lite lugnt så får han lite mer tid. Vi peta en oxer som han förmodligen inte orka över riktigt. 4 fel
90 cm - vi övervägde om vi skulle starta eller inte. Det var ju faktiskt 1 dm högre nu men samtidigt behöver han få rutinen att vara inne på banan så vi valde att starta. OCH det var ju tur för han var så fantastisk fin! Tog för sig, sög tag i hinderna och var allmänt kaxig! Precis så som han ska vara. Blev en lite konstig sväng till hinder nmr 4 (samma hinder vi rev i klassen innan)  så vi peta det men han var verkligen superfint rakt igenom. Självklart fortfarande lite spänd men slappnade av bra mycket mer än i förra. 4 fel
Se själva vilken skillnad!

Filmer från dagens tävlingar

Idag var vi iväg till Gagnefs nationella tävlingar med Yrroll. Jag har legat sjuk i en vecka så orken var inte på topp. Men eftersom jag har en fantastisk häst så sköter han allt själv, nästan iaf ;) Så länge ja inte ställer till de vill säga.
110 var en stilhoppning. Jag gjorde ett riktigt klantfel på första distansen och hinder nummer 2 rullade ner efter ett bra tag från att ja hoppat över, så trodde den skulle ligga kvar. Fick 4 fel och 53 poäng. Men pga av rivning blev det 51 poäng och hamna precis utanför placering. Hade kommit 7a annars.. 1an som var Lola skager fick 56 så faktiskt inte så illa pinkat av min och Yrrolls prestation!
120
Tycker det blev en ganska så bra runda, en av mina(våra) bättre till och med. Hade ett ganska högt tempo och till sista hindret titta han till lite och stanna upp en sekund vilket gjorde att han förmodligen släppte ner en tass. Ingen fara alls utan ja borde ha tagit förhållnings tidigare så  han var redo för hindret.

Fråga igen

Hej!
Var hittade du de rutiga stigbyglarna?! Letar som en tok efter de ljusa rutiga DUCA design byglarna...

Hälsningar
*******

Svar: Hejsan! Fick dem utav underbara Österbo hästgårds shop. Så dem säljer dem och deras hemsida är http://www.osterbo-hastgard.se/ehandel/index.php?page=shop.product_details&category_id=46&flypage=flypage.tpl&product_id=358&option=com_virtuemart&Itemid=53
Så kommer du direkt till stigbyglarna.

Duktiga Olvar

Don för ca 2 månader sedan på hans första träning!
Lillkillen här om dagen!

Pioneer crocodile

Mer frågor om stövlarna
Ger dom bra stöd, eller är dom hala? - Måste nog säga att de isf är lite lite hala, om man ska vara petig. Men absolut inget som jag tänkt så mycket eller stött mig på.

är storlekarna stora/små ? Storlekarna i foten är lite större än normalt. Jag är normalt 38½ men 37 passa mig som handen i handsken.
Jag skulle även välja att ta en högre skaftlängd än normalt. Inte för att dem är korta utan för det fulaste jag vet är när folk har för korta stövlar. Skaftet blir dessutom jättemjukt efter ett tag så man behöver inte vara orolig att det ska skava i knäväcket. Dessutom så (som alla vet) Så veckar sig stövlar i fotleden och kommer därför att minska med någon centimeter i längd.
Om du är intresserad av stövlarna så vet jag att Österbo hästgård säljer dem. De är dock en beställningsvara. Men jag lovar att väntan är värt de. Ja har vart supernöjd med mina och haft dem i över ett år nu :)

Fråga

Hej , har inte fäljt din blogg eller så men det är så att jag hade tänkt köpa ett par pioneer sånna med ormskinn :)och såg att du köpte sånna förra året , så undrar hur dom varit? hållde dom länge? är dom hela idag ? osv.

Svar: Mina har hållt superbra! Har inte haft något problem alls med dom. Det ändå som har hänt är att EN liten kristall har ramlat av. annars är dom fortfarande som nya! Jag använder dock endast stövlarna på tävling och på bortaträningar. Dem ska inte användas till att sköta vanliga sysslor i stallet.

Yrroll 120


Tävlingar

I helgen har det vart lite tävlingar för min hästar. Yrroll var till Faluns regionala och gjorde en utomhus debut för 2011.
Första klassen var en 1.20 där vi var felfria i grunden, han var så fantastisk och ställde upp och kämpade sig verkligen runt banan men en fastklammrad ryttare haha.  de fyra första hindren blev riktigt bra, mellan 2-3 var det en distans på 6 normala men eftersom jag precis börjat tänka väldigt mycket fram på Yrroll så valde jag att gå på 5 fram för att veta att vi är igång dom blev perfekta, kanske trångt t.o.m haha.
När jag hoppat fjärde hindret hade jag en ganska stor galopp och förstod att jag var tvungen att sätta ihop den ordentligt om vi skulle klara 3-komb. Vi ligger bra, lite stort, men så gör han ett omtramp så vi kommer skit nära och det blir språng rakt upp och rakt ner. Jag fick då sätta mycket tryck så vi skulle ta oss över B och det blir då nära till C. Men den här hästen reder ut allt själv! Helt fantastisk!
Efter kombinationen hade jag glömt banan så jag galoppera runt och leta efter hinder nmr sex till ja hittar på de och då blir det en väldigt tvär sväng och får ett bra framåtläge på det. Han sätter en väldans spurt och eftersom jag tagit ut svängen till 6an så enormt så red jag innanför till 7an som skulle bli en böjd linje till 8an. Vet inte riktigt vad som hände där men klanta mig och Yrroll ställer upp till 150%. Sista hindret i grunden var en maffig oxer (enligt mig) Helt paralell med en stor grind i framkant. Fick ett bra framåtläge på den och han hoppa upp sig fint. Då var det en omhoppning på 5 hinder där min ork var helt slut, blev två pet då han blev väldigt flack på 2 räcken.
0+8
Denna ritt räckte ändå till en 7.e placering som min häst var värd!
I 125 var det en lite lättare bana tyckte jag, eller ja den hade väl egentligen inga direkta svårigheter som jag kan komma på nu. Det var en A:0 och eftersom Yrroll har blivit en liten sprinter så red jag bara på i en vanlig stor galopp, han vinner så mycket mark så behöver inte svänga så mycket.
1 och 2an var bra. Men 3an var på böjt spår och jag hoppa den lite snett och tillsammans med att han var lite flack så blev det ett pet. 4, 5ab, 6, 7 var bra. Från 7-8 var det en linje som blev lite trång och jag var inte så snabb i tanken att jag red framåt utan hamna i ett backläge, snabb sväng till 9 där han halkar till i svängen pga av den VÄLDIGT gropiga banan och hindret kommer 3 galoppsprång efter så jag hinnder inte få "upp"honom utan han försöker ta sig över felfritt men ett ben slinker väl ner. Sedan linje fram till sista hindret var han rikigt fin. Så 12 fel blev det men det borde ha blivit 4. Jag red så dåligt till 8an och rivet på 9an var ett riktigt oturspet!
12 fel.
Pi var och gjorde debut i LA med Linda. Det blev en godkänd ritt med 4 fel! :) Jag var ju inte där så kan inte säga så mycket om hur det gick. Men ni kan läsa http://lindastrandberg.blogg.se/ så kanske hon uppdaterar om tävlingen. Borlänge (laget Pi ingick i) kom iaf på 2a plats totalt i serien :)

RSS 2.0